Grilování, uzení, vaření. Jak vařit to či ono jako Top Chef! V kinech letí francouzský Qui Chef! Lidská – živá verze kresleného filmu pro celou rodinu Ratatouille! Takže se dotýkáme velmi oblíbeného tématu, obecně vzato tématu vaření. Vaření je hit, v televizi, v novinách, vychází speciální časopisy a knihy. Když vaření je hit, potom uzení pozdravení zvlášť! Množí se dárky typu zážitků, školy vaření, třeba jak správně kuchat rybu apod. Restaurace se nedělí jen dle cenových skupin, ale také dle „zážitku“, který jsou Vám schopny zprostředkovat pomocí chutné krmě, skvělé obsluhy atd. Když necháme „kolovat“ myšlenky a smysly kolem uzení, grilování, vůně masa, koření, ohně, vzpomeneme na naše předky, kteří nad ohněm zkoušeli první kulinaření. Nechejme se tedy pro tentokrát zlákat masem na grilu, vůní uzeného masa, znáte ji? Neodolatelná, vyvolává sliny na jazyku, alespoň u mě. Určitě to znáte všichni! Je teplý, vlahý letní večer, z nedalekého lesíčka se ozývá šumění větru v korunách nádherných urostlých stromů smíšeného lesa, z okolí k Vám zaznívá cvrčení cvrčků a z blízkého rybníčku kvákaní žab, sem tam šplouchne ryba, stíny nadcházející noci se pomalu blíží až k vám, a Vy sedíte v pohodlném venkovním křesle na zápraží osamocené chalupy nebo verandě chaty, pod pergolou, spolu s Vašimi blízkými či přáteli, cítíte nádhernou vůni grilovaného či uzeného masa, oheň sálá a vydává uspávající teplo a nemůžete se dočkat, kdy se do toho kousku s chutí zakousnete. Málokdo z nás nemá rád grilování a uzení, tento romantický pobyt spojený s akustickým i chuťovým zážitkem. Jistě, každý má jinou představu romantiky, ale přesto…. Grilování se nejspíš vyvinulo jako nostalgická vzpomínka moderní doby na romantický pravěký život v přírodě a v přátelské a rodinné pospolitosti kolem hřejícího plápolajícího ohně či pohasínajících rudých uhlíků za teplých jasných nocí. Při pohledu do poskakujícího ohně či rozpálených uhlíků se snad každý zasní a zavzpomíná na předešlé pěkné okamžiky podobně prožité s rodinou či přáteli. A jestliže se k těmto zážitkům přidají i gastronomické požitky, roztoužíte své chuťové buňky, nic nebrání romantickému kouzlu letního večera, aby se plně rozvinulo.  Z romantických důvodů a z důvodů lásky k „masu“, jsme se rozhodli podělit s Vámi o možnost uzení jiným, přenosným způsobem. Nakládání masa, naložení masa na uzení je základ, ale dobrá udírna je dobrá udírna. Udírna, je základ pro dobré uzení, uzení ryb, uzení klobás, špeku, uzení lososa, uzení masa, sýru apod. Šrůtka, to je také krásný výraz. Někomu stačí návod na stavbu udírny, postup jak udírnu vyrobit z cihel, kamene, betonu apod. Někdo zvolí udírnu dřevěnou, protože taková udírna ze dřeva, které „nasákne“ tím, co se v ní krásně vyudí, hmmm. Prostě někdo to umí. Někdy je to ale daleko snazší přenechat tomu, kdo se v uzení fakt vyzná. Kdo umí udělat venkovní udírnu na míru nebo to, co bude jako udírna opravdu fungovat. Vždy jde samozřejmě o udírny venkovní.  Ve foto galerii na webu určitě najdete řadu fotografií nejen udíren, ale i jejich umístění v zahradách a u domů.  Schéma stavby udírny. Vedle je většinou úhledný úložný prostor na dřevo do udírny, gril nad tím vším ještě může umocňovat vztah majitele k dobrému jídlu. Není nad to udělat si vlastní uzená žebra a podstoupit rituál uzení masa, udělat si vlastní uzené koleno, vytvořit si vlastní recept na uzení, na uzené maso, mít své recepty na gril. Navíc, každé to uzení můžete doprovázet tu i tam nějakou tou slivovičkou, užít si to s dobrými kamarády. Uzení studeným kouřem je cesta.  Jednak je to zdravější uzení, navíc na trhu jsou k dostání udírny, které to umí „ládovat“ a lze se bavit po celou noc. Máme zavedeny do prodeje udírny Bradley, k nim a k jejich využití je na webu i řada skvělých receptů na uzení, přípravu uzeného masa, lososa apod. To najdete i našem webu, webech – recepty na gril, typy pro grilování. Máme pro Vás také řadu typů na gril, jak koupit gril, zajímavosti o grilování atd. Nedávno jsme doplnili zahradní udírny - Udírny D. E. M. S, které mají dva základní modely udíren. Model UW - 70 a UW - 150 jsou udírny vybavené otvírajícími dvířkami na pantech a těsněním s dokonalou těsnosti komory. Udírny jsou vhodné pro domácí využití, kde snadným způsobem lze udit zdravé přírodní delikatesy, šunky, klobásy, sýry, které můžeme sami připravit v tichém domácím prostředí, kdy díky optimálnímu spojení všech prvků procesu uzení výrobku, získáte charakteristickou trvalou chuť, vůni a barvu. Toto můžete ovlivnit používáním originálního dřeva, které také dodáváme a doporučujeme, protože to je zárukou vysoké kvality. Toto udírenské dřevo totiž nemá nečistoty a má vhodnou granulaci. Jeden zásyp Vám vystačí i na 8 hodinové tvoření čistého a nepřerušeného kouře. Zařízení je určené pro klienty, kteří chtějí být mobilní ve svém uzení a nepotřebují si kupovat větší zařízení. Model udírny UW - 70 umožňuje uzení do 10 kilogramů výrobku, model udírny UW 150 až 25 kg. Kryt udírny je vyrobený z plechu „alucynk“ a je odolný na vnější vlivy. Vnitřek je vyrobený z materiálu, který je přizpůsobený ke kontaktu s potravinami. Použití polyuretanové pěny umožňuje vhodnou izolaci a optimální teplotu uzenin. Teplotu reguluje 500 W a 700 W spirála pomocí termostatu. Charakteristickým provedením udírny doplňují těsná dvířka s nainstalovaným teploměrem, krb umožňující regulaci tahu vzduchu a také nádobku na popel. Srdcem stroje je samozřejmě generátor kouře, který je garantem podařeného uzení. Udírna je vyrobena v EU. Více informací u produktů a hlavně, přejeme krásný zážitek z uzení. K tomu si můžete počít třeba v našich bylinkách pro grilování, jaké víno vybrat, podle jaké teploty apod.